W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kiszona kapusta z rodzynkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kiszona kapusta z rodzynkami

Bardzo smaczna, oryginalna kiszona kapustka - świetny dodatek do pieczonego schabu, smażonej karkówki, kurczaka lub perliczki...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szalotka
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 3 ziarna jałowca
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 750 g dobrej kiszonej kapusty
  • garść rodzynek (lub rodzynków)
  • 200 ml (niepełna szklanka) półwytrawnego białego wina
  • 200 ml (też niepełna szklanka) gęstej kwaśnej śmietany

Kiszona kapusta z rodzynkami - Opis przyrządzania:

Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż zrobi się szklista.
Jałowiec i pieprz wkładamy do moździerza i rozgniatamy.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy na patelnię, na której smaży się szalotka. Dodajemy opłukane rodzynki, jałowiec z pieprzem i białe wino, mieszamy. Zwiększamy ogień i zagotowujemy.
Patelnię przykrywamy i dusimy kapustkę na małym ogniu przez 20 minut.
Patelnię odkrywamy i dusimy kapustę na ciut większym ogniu przez 10 minut, aż sos nieco odparuje. Co jakiś czas mieszamy.
Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli trzeba).
Podajemy do wieprzowiny, kurczaka, perliczki...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kiszona kapusta z rodzynkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kiszona kapusta z rodzynkami przepisy:

  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami
    Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.
  • Pory duszone z miętą
    Zima idzie, trzeba pobierać witaminy z czego się da. A zielony kolor na talerzu poprawia samopoczucie.
  • Czerwona kapusta z jeżynami
    Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
  • Ciepła przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.


Podziel się linkiem:




Komentarze: