Używane w każdej niemal kuchni, klarowane masło - zwane w Indiach "ghee" - nie pali się w wysokich temperaturach.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klarowane masło (ghee) - Opis przyrządzania:
Masło (kostkę, dwie, trzy...) wkładamy do małego rondelka i roztapiamy na maleńkim ogniu - masło ma się roztopić, ale nie zrumienić. Kiedy masło się topi, starannie zdejmujemy pianę z wierzchu. Zupełnie roztopione masło zlewamy ostrożnie znad białego osadu, który zebrał się na dnie. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Klarowane masło (ghee): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna