W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety jagnięce pieczone z marchewką i tymiankiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotlety jagnięce pieczone z marchewką i tymiankiem

Prawdziwie letnie danie z jagnięciny - no może na chłodniejszy dzień, bo wymaga włączenia piekarnika. Kotlety podajemy z młodymi ziemniaczkami i dużą miską sałaty.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore kotlety jagnięce
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • pęczek młodej marchewki
  • łyżka miodu
  • łyżka gruboziarnistej musztardy

Kotlety jagnięce pieczone z marchewką i tymiankiem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Smarujemy lekko oliwą, solimy i za przeproszeniem pieprzymy. Posypujemy roztartym w rękach świeżym tymiankiem. Marchewce odcinamy zielone wiechcie, skrobiemy i starannie płuczemy. Jeśli są duże, kroimy wzdłuż na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Miód i musztardę mieszamy z łyżką oliwy. Polewamy marchewkę, mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia. Dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie marchewki mieszamy, układamy równo, a na wierzchu kładziemy jagnięce kotlety. Wstawiamy znów do piekarnika na kwadrans, aż mięso będzie upieczone - raczej nie na dłużej, bo stwardnieje. Podajemy gorące, z marchewką, młodymi ziemniakami i sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety jagnięce pieczone z marchewką i tymiankiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kotlety jagnięce pieczone z marchewką i tymiankiem przepisy:

  • Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara
    Pyszna wegetariańska pasta z białym sosem i kolorowymi młodymi jarzynkami. Kwintesencja wiosny.
  • Cielęcinka z sosem cytrynowym
    Bardzo smaczne i praktyczne danie: kotleciki marynujemy przez noc w cytrynowej zalewie, zaś tuż przed podaniem smażymy je szybko i podajemy z kremowym sosem. No i jak to brzmi?
  • Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym
    Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.
  • Łosoś z parmezanem i ziołami
    Szybki łosoś z zapieczoną ziołowo-serową "skórką". Podajemy z młodymi kartofelkami i dużą ilością sałaty.




Podziel się linkiem:


Komentarze: