Bezpretensjonalne małe danko - zgrabne kotleciki z ziemniaków i kalafiora. Podajemy z ulubionym sosem - np. koperkowym - lub na sałacie, w towarzystwie surówki z marchewki i jakiegoś słodko-kwaśnego chutneyu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krokieciki z kalafiora - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w nieduże kawałki. Kalafior płuczemy na sicie. Oba warzywa razem gotujemy na parze przez jakieś 20 minut, aż będą zupełnie miękkie - alternatywnie możemy je ugotować w garnku, ale wówczas dodajemy kalafior po 10 minutach gotowania ziemniaków i musimy bardzo starannie odsączyć i odparować ugotowane warzywa. Kiedy warzywa będą zupełnie miękkie, 2 razy przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, lub też przekręcamy przez maszynkę. Odstawiamy, aż przestygną, po czym dodajemy 2 surowe żółtka i starty na drobnej tarce ser pecorino. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wybijamy na głęboki talerz i dokładnie rozbijamy widelcem. Na drugi talerz - tym razem płaski - wsypujemy kilka garści tartej bułki. Z masy ziemniaczano-kalafiorowej toczymy kulki wielkości moreli i spłaszczamy je na kotleciki grubości około 2 cm. Jeśli chcemy podać krokieciki na przyjęciu, toczymy z masy kulki wielkości małego włoskiego orzecha. Uformowane krokiety panierujemy starannie najpierw w jajku, a potem w tartej bułce. Na sporej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Kiedy będzie gorąca, wkładamy krokiety i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Odsączamy krokiety na papierze kuchennym i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krokieciki z kalafiora: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |