W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak Elizabeth

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak Elizabeth

Piersi z kury zapiekane w gęstym sosie ze śmietany i niebieskiego sera. Nie wiem, skąd się wzięła nazwa, ale przepis dostałam od Amerykanki z Bostonu. Bardzo to jest dobre i nawet ludzie, którzy twierdzą, że nie lubią niebieskiego sera, jedzą to danie z przyjemnością.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło
  • 6-8 pojedynczych piersi z kurczaka (bez skórki)
  • 2 szklanki (pół litra) kwaśnej śmietany
  • 200 g pokruszonego niebieskiego sera (dowolnego)
  • sos Worcester
  • 3 ząbki czosnku

Kurczak Elizabeth - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Łyżką masła smarujemy naczynie do zapiekania. Piersi z kury lekko solimy. 5 łyżek masła rozpuszczamy na dużej ciężkiej patelni. Smażymy piersi z obu stron, aż będą lekko rumiane. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z serem. Dodajemy łyżkę sosu Worcester i zmiażdżone ząbki czosnku. Polewamy piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut, aż kurczak będzie upieczony - kiedy nakłujemy mięso nożem, sok, który wypłynie, powinien być przezroczysty. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak Elizabeth: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kurczak Elizabeth przepisy:

  • Kurczak w papilocie
    Smaczny, ładny i zdrowy sposób podawania kury - piersi wraz z ziemniakami i dodatkami pieczemy w pergaminowych paczkach, dzięki czemu danie dusi się we własnym sosie. Paczki otwieramy dopiero przy stole.
  • Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie
    Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.
  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Kurczak pieczony z suszonymi śliwkami
    Ciekawy i niekłopotliwy sposób przyrządzenia kurczaka dla wielu osób - doskonała potrawa na przyjęcie stojące, gdyż nie wymaga użycia noża. Podajemy z kuskusem lub ryżem.
  • Kurczak z migdałami i niebieskim serem
    Prościuteńkie, a świąteczne w duchu danie z kurczaczych piersi. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (lub bardziej zimowo - z sałatką z cykorii).




Podziel się linkiem:


Komentarze: