W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku)

Bardzo pyszna jarzynka z młodej marchewki i cebulki. Doskonała do każdego białego mięsa, a ja szczególnie lubię ją w towarzystwie jajka w koszulce...

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g mÅ‚odych marchewek
  • 8 cebulek dymek
  • 2 czubate Å‚yżki masÅ‚a
  • czubata Å‚yżka cukru
  • 2 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego tymianku

Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku) - Opis przyrządzania:

Marchewki skrobiemy, płuczemy i kroimy skośnie w zgrabne kawałki. Cebulkom odcinamy szczypior (nie będzie nam potrzebny), a każdą cebulkę obieramy i kroimy na ćwiartki (jeśli są spore) lub połówki (jeśli mniejsze). Na dużej patelni roztapiamy masło z cukrem, wrzucamy warzywa i smażymy chwilę, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Dodajemy sól, pieprz, tymianek i 1/2 szklanki wody, zagotowujemy pod przykryciem. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut, aż płyn wyparuje, a warzywa pokryją się glazurą. Uwaga - łatwo pod koniec przypalić !

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku) przepisy:

  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewajÄ…ca zupa - prosto z Portugalii!
  • Soczewica jako jarzynka do miÄ™sa
    W noworocznym czasie powinno się jeść dużo soczewicy - tak twierdzą Włosi (konkretnie jedzą oni soczewicę w sam Nowy Rok, ale możemy chyba to rozszerzyć). Każde ziarenko symbolizuje bowiem złotą monetę - a to każdemu się przyda w czasach zagrożenia spowolnieniem gospodarki.
  • Tagliatelle z wegetariaÅ„skim bolognese
    Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.
  • WoÅ‚owina z grzybami, wersja kataloÅ„ska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Zupa trochÄ™ jakby azjatycka Zupa trochÄ™ jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: