W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło z papryką i rukolą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Masło z papryką i rukolą

Kolorowe masło o lekko pikantnym smaku. Dobrze komponuje się z rybami o zwartej konsystencji i "mięsnym" smaku, np. ze świeżym tuńczykiem z grilla.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g masła
  • duży ząbek czosnku
  • rukola
  • bazylia
  • 1/2 pieczonej czerwonej papryki

Masło z papryką i rukolą - Opis przyrządzania:

Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki drobno siekanej rukoli, łyżkę drobno siekanej świeżej bazylii i pieczoną paprykę (bez skórki), również drobno posiekaną. Solimy do smaku. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości i kładziemy na kawałki ryby, najlepiej tuńczyka.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Masło z papryką i rukolą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Masło z papryką i rukolą przepisy:

  • Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami
    Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...
  • Masło piniowo-bazyliowe z chilli
    Oryginalne i znakomite masło do grillowanego mięsa lub ryby. Ostatnio próbowałam je na kawałku krwistego rostbefu (zwanego przez Starsze Dziecko "soczystym mięskiem") z grilla i było doskonałe.
  • Pieczarki marynowane z chilli
    Znakomity sposób wykorzystania pieczarek - lekki, łatwy i przyjemny, nie wymaga gotowania jako takiego. Zamarynowane pieczarki podajemy jako element półmiska z antipasti misti lub jako lekką przystawkę przed śródziemnomorskim w charakterze obiadem. Dla tych, którzy nie mogą się już doczekać ulubionej letniej aktywności - takie pieczarki są znakomitym dodatkiem do rozmaitych mięs z grilla!
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Ragout z sarny z dynią
    Ciekawe podejście do popularnego myśliwskiego dania - żółte kawałki dyni ożywiają zarówno smak, jak i wygląd ragout. Podajemy z orzechowymi spaetzlami (patrz przepis).




Podziel się linkiem:


Komentarze: