W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus z wątróbki z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Mus z wątróbki z orzechami

Łagodny pasztet z kurzych wątróbek z dodatkiem przypieczonych różnych orzeszków. Bardzo ładna i elegancka przystawka na kolację - do pasztetu podajemy grzanki melba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 szalotki
  • łyżka masła do smażenia
  • 150 g wątróbek z kury
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g miękkiego masła
  • 20 g migdałów
  • 20 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 20 g wyłuskanych orzechów pistacjowych
  • łyżka masła
  • świeży parmezan

Mus z wątróbki z orzechami - Opis przyrządzania:

Szalotki obieramy z łusek i drobno siekamy. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy szalotki i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną i zaczną się rumienić. Zwiększamy ogień i dodajemy wątróbki. Smażymy 5 minut. Na patelnię wlewamy wino, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dusimy wątróbki na średnim ognu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone mięso wraz z sosem przekładamy do malaksera, dodajemy miękkie masło i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, nie żałując świeżo zmielonego pieprzu. Przekładamy mus do 4 eleganckich miseczek lub szklaneczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Orzechy laskowe, orzechy pistacjowe i migdały grubo siekamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle świeżego parmezanu, żeby wyszły 2 łyżki. W miseczce dokładnie mieszamy orzechy, parmezan i łyżkę masła. Orzechy rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 5 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Tuż przed podaniem posypujemy każdą porcję musu łyżką pieczonych orzechów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Mus z wątróbki z orzechami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mus z wątróbki z orzechami przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: