W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Płonące chorizo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Płonące chorizo

Zakąska, która robi wrażenie. Brandy, którym polewamy kiełbasę, nie służy wyłącznie do podpalenia i zaimponowania gościom, ale także przyjemnie zmienia - uszlachetnia - smak chorizo.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 700 g chorizo w jednym kawałku
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml brandy

Płonące chorizo - Opis przyrządzania:

Chorizo kroimy w półcentymetrowe plastry. Dużą i ciężką patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu. Wrzucamy chorizo i smażymy, mieszając, aż się przyrumeni z obu stron. Rozkładamy plastry pojedynczą warstwą na papierze kuchennym, a tłuszcz z patelni wylewamy niemal w całości, zostawiając tylko jakieś pół łyżki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy z powrotem chorizo na patelnię, dodajemy czosnek i smażymy chwilę, aż czosnek trochę zmięknie, a chorizo się zagrzeje. Na patelnię wlewamy brandy i kiedy się podgrzeje, zapalamy je - albo od gazu albo po prostu zapałką. Podajemy natychmiast na stół, żeby zrobić wrażenie na gościach. Jemy, kiedy płomienie zgasną.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Płonące chorizo: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Płonące chorizo przepisy:

  • Smażone chorizo
    Pikantna, gorąca zakąska z hiszpańskiej paprykowej kiełbasy. Nie da się ukryć, że idealnie nadaje się jako zagrycha.
  • Dorsz pieczony z chorizo
    Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.
  • Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo
    ...czyli caldo verde, narodowe danie Portugalii. Podajemy z chlebem kukurydzianym i rustykalnym czerwonym winem.
  • Pieczony kurczak z cytryną
    Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.
  • Kurczak w białym winie
    Skromniejsza wersja "kurczaka w rieslingu" - bardziej na co dzień, niż od święta, ale też z francuską klasą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: