Świetne smarowidło do śniadaniowych grzanek z bułki. Takie powidełka dobrze też się sprawdzają jako nadzienie do naleśników.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: kilka słoików
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Powidła z dyni - Opis przyrządzania:
Dynię kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu, aż dynia się rozpadnie. Gorącą dynię przecieramy przez sitko. W międzyczasie szorujemy cytryny w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy z jednej cytryny skórkę - samą żółtą część - w długich, cienkich paskach. Z obu cytryn wyciskamy sok. Przetartą dynię wkładamy do rondla, dodajemy skórkę i sok z cytryny, mielony imbir i cukier. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Smażymy powidła na średnio małym ogniu, aż zgęstnieją - trudno powiedzieć, jak długo, po prostu trzeba sprawdzać, mieszając przy okazji. Dobrze byłoby nie przypalić... Gorące powidła przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy powidła wystygną, słoiki wycieramy i nalepiamy naklejki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Powidła z dyni: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna