W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z gruszek z bekonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z gruszek z bekonem

Doskonała jesienno-zimowa sałatka dla dwojga z grillowanych (na patelni) gruszek z chrupiącym bekonem, orzechami, grzankami. Kieliszek czerwonego wina będzie tu jak najbardziej na miejscu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 nieduże gruszki
  • gałązka selera naciowego
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • łyżeczka ziarnistej musztardy
  • łyżeczka białego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 200 g mieszanych listków sałaty (z gotowej mieszanki)
  • 6 cienkich plasterków bekonu
  • 4 kromki ciabatty
  • kawałek świeżego parmezanu

Sałatka z gruszek z bekonem - Opis przyrządzania:

Gruszki myjemy i kroimy w ósemki. Wycinamy gniazda nasienne. Seler myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Orzechy grubo siekamy. Musztardę mieszamy z octem winnym i dużą szczyptą cukru. Ukręcamy sos, dolewając 2-3 łyżki oliwy. Solimy do smaku. Sałatę mieszamy z selerem i rozdzielamy między 2 talerze. Gruszki polewamy łyżką oliwy i mieszamy. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy bekon i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na kawałek papieru kuchennego, a na patelnię kładziemy gruszki i grillujemy z obu stron mniej więcej 5 minut (razem) - na owocach powinny pojawić się przypieczone paski. Przekładamy gruszki na sałatę, a na patelnię wkładamy kromki ciabatty i grillujemy po minutę-dwie z każdej strony - na chlebie też powinny pojawić się ciemne paski. Gruszki polewamy sosem i posypujemy orzechami. Na gruszkach kładziemy bekon, a obok - grzanki. Na sam koniec strugamy nad sałatką nieco parmezanu, kręcimy młynkiem z pieprzem i podajemy natychmiast, jako się rzekło - z kieliszkiem wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka z gruszek z bekonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z gruszek z bekonem przepisy:

  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Sałatka ze szpinaku z bekonem
    Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.
  • Sos bazyliowy z bekonem
    Kremowy sos z chrupiącymi skwarkami, doskonały do zielonych szparagów, jajek w koszulkach i białego mięsa.
  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: