W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z rzodkiewek z sezamem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z rzodkiewek z sezamem

Ładna i smaczna świeża surówka w azjatyckim stylu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pęczki ładnych rzodkiewek
  • 4 małe czerwone cebulki
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka cukru
  • pęczek świeżej kolendry

Sałatka z rzodkiewek z sezamem - Opis przyrządzania:

Rzodkiewkom obcinamy listki i korzonki. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na możliwie cienkie półplasterki. Pokrojoną cebulę chwilę gnieciemy w rękach. W dużej salaterce mieszamy razem rzodkiewki i cebulkę. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złocisty kolor - uwaga! nie przypalić! Mieszamy razem olej sezamowy, olej z orzeszków ziemnych, ocet ryżowy i cukier. Dodajemy trochę soli do smaku i ukręcamy na jednolity sos. Mieszamy sałatkę z sosem i odstawiamy na godzinę. Kolendrę płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem posypujemy sałatkę sezamem i listkami kolendry - podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z rzodkiewek z sezamem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z rzodkiewek z sezamem przepisy:

  • Sałatka z sojowego makaronu
    Ciepło-zimna sałatka, zainspirowana tajską kuchnią. Bardzo ją lubię, bo mam wyjątkową słabość zarówno do "szklanego" sojowego makaronu, jak i do dużych, soczystych krewetek.
  • Sałatka z fasolki z krewetkami
    Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.
  • Polędwica z sosem ostrygowym
    Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!




Podziel się linkiem:


Komentarze: