W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sauce vierge nr 1

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Sauce vierge nr 1

Hm - pod nazwą sosu dziewiczego (sauce vierge) w różnych źródłach pojawiają się różne sosy. Ten przepis - na sos pomidowy z kolendrą - szczególnie dobrze nadaje się do białej ryby i owoców morza.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzaÅ‚e pomidory
  • 8 ziaren kolendry
  • oliwa z oliwek
  • biaÅ‚y ocet winny
  • Å‚yżka siekanej natki
  • Å‚yżka siekanego estragonu
  • Å‚yżka siekanej trybuli

Sauce vierge nr 1 - Opis przyrzÄ…dzania:

Pomidory zanurzamy na minutę we wrzącej wodzie, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w małą kostkę. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dolewamy łyżkę octu winnego i dodajemy kolendrę. Wolno podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Dodajemy pomidory i zioła, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i na dużym ogniu podgrzewamy tylko tyle, by sos był dobrze ciepły. Podajemy do gotowanej lub grillowanej ryby oraz do wszelkich owoców morza.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sauce vierge nr 1: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: