W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażony bakłażan z serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Smażony bakłażan z serem

Prosta i bardzo smaczna "kanapka" z bakłażana i sera. Ser, który użyjemy, powinien się łatwo topić, możemy więc użyć cienkich plasterków manchego, gruyera, nawet mozarelli.

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Kastylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • bakÅ‚ażany
  • ser Manchego (gruyere
  • mozarella)
  • jajka
  • mÄ…ka
  • oliwa z oliwek

Smażony bakłażan z serem - Opis przyrządzania:

1 lub 2 średniej wielkości dojrzałe bakłażany myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Bakłażany kroimy wzdłuż na 8 cienkich plastrów. Kawałek sera kroimy na 4 cienkie plastry, dopasywane wielkością do plastrów bakłażanów. Ser wkładamy między 2 plasterki bakłażana. Każdą "kanapkę" solimy. Na talerz wybijamy 2 surowe jajka i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy kilka łyżek zwykłej mąki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Każdą bakłażanowo-serową "kanapkę" maczamy z obu stron w jajku, potem obtaczamy w mące. Smażymy w rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Smażony bakłażan z serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Smażony bakłażan z serem przepisy:

  • Zapiekane bakÅ‚ażany (klasycznie francuskie)
    Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.
  • BakÅ‚ażany zapiekane z mozarellÄ…
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
  • BakÅ‚ażanowe pizzetki
    Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.
  • Grillowane bakÅ‚ażany z miÄ™tÄ…
    Absolutnie klasyczna przystawka - zazwyczaj podawana z innymi antipasti - z Kalabrii, gdzie bakłażany uprawia się w ilościach przemysłowych.
  • BakÅ‚ażany zapiekane z woÅ‚owinÄ…
    Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: