W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki w szafranowym sosie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ziemniaki w szafranowym sosie

Bardzo smaczny dodatek do wszelkich ryb. Nieźle też smakują z kawałkiem pieczonej jagnięciny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g małych ziemniaków o zwartym miąższu
  • szklanka (250 ml) wywaru warzywnego
  • opakowanie szafranu (czyli szczypta nitek szafranu)
  • 6 łyżek soku cytrynowego
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Ziemniaki w szafranowym sosie - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 12-15 minut, aż widelec da się gładko wbić w wybrany ziemniaczek. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Wywar warzywny wlewamy do rondla, dodajemy szafran i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy sok cytrynowy, łyżkę cukru, 6 łyżek oliwy z oliwek i sporo świeżo mielonego pieprzu. Zdejmujemy rondel z ognia. Ziemniaki kroimy w plastry i wrzucamy do wywaru. Mieszamy delikatnie i zostawiamy, aż ziemniaki wystygną. Ziemniaki lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypujemy drobniutko usiekaną natką i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki w szafranowym sosie: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki w szafranowym sosie przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: