W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa-krem z cykorii

Zupa

Zupa-krem z cykorii

Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże cykorie
  • średniej wielkości cebula
  • por
  • łodyżka selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki kremowej śmietanki
  • siekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Zupa-krem z cykorii - Opis przyrządzania:

Cykorie obieramy z wierzchnich liści i ostrym nożykiem wycinamy głąb. Liście płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Białą część pora oraz łodyżkę selera naciowego kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy w garnku do zupy, dodajemy cebulę, por, seler i cykorię. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią. Wsypujemy łyżkę mąki, starannie mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy gorący wywar (może być z kostki, choć zawsze lepszy będzie domowy), garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dolewamy śmietankę, mieszamy. Zupę podajemy gorącą, posypaną siekaną natką lub szczypiorkiem, z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa-krem z cykorii: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: