W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z dyni i rozmaitych warzyw

Zupa

Zupa z dyni i rozmaitych warzyw

Chyba najbardziej skomplikowana z dyniowych zup w PieceOfCake, ale warta chwili poświęcenia: najpierw gotujemy świeży w smaku wywar warzywny, a potem na jego bazie przyrządzamy kremową zupę. Dodatek: surowe siekane warzywa i pestki z dyni.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • wywar:
  • 3 pomidory
  • łodyga kopru włoskiego
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 cebulki dymki
  • 3 duże liście zwykłej sałaty
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • zupa:
  • pomarańczowa dynia o wadze około 1 1/4 kg (bez skóry i pestek)
  • cebula
  • łyżka masła
  • 100 ml pełnego mleka
  • 4 łyżki kremowej śmietanki
  • 4 łyżki prażonych pestek dyni

Zupa z dyni i rozmaitych warzyw - Opis przyrządzania:

Pomidory myjemy i grubo siekamy. Koper włoski obieramy z zewnętrznych zdrewniałych części. Odcinamy podstawę i czubek łodygi wraz z zielonymi listkami. Środek kopru odkładamy na później, a resztę płuczemy i kroimy w cienkie paski. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, czyścimy z nasion, usuwamy ogonek. Obie połówki płuczemy i osuszamy - jedną kroimy w kawałki, drugą odkładamy na później. Dymki obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, odcinamy korzonki i płuczemy. Kroimy w kawałki. Sałatę starannie myjemy i rwiemy w kawałki. Do garnka wkładamy pomidory, pokrojony koper włoski, pokrojoną paprykę, dymki i sałatę. dodajemy 1/2 łyżeczki soli, trochę pieprzu i umyty tymianek. Wlewamy 3 szklanki wody (3/4 litra) i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pół godziny. Wywar przelewamy przez sitko, dobrze odciskając warzywa. Sprawdzamy smak i doprawiamy (ewentualnie) solą i pieprzem. Dynię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy nań cebulę. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli. Zwiększamy ciut ogień, wrzucamy dyniowe kostki i smazymy, mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy wywar, mleko i śmietankę. Wsypujemy szczyptę cukru. Gotujemy zupę na małym ogniu przez mniej więcej pół godziny, aż dynia będzie zupełnie miękka. W międzyczasie kroimy środek kopru włoskiego w cieniutkie paski. W równie cienkie paski kroimy drugą połówkę papryki. Kiedy dynia jest już miękka, miksujemy zupę ręcznym blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy zupę do talerzy i posypujemy każdą porcję siekanym koprem, papryką i pestkami dyni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z dyni i rozmaitych warzyw: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: