W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Munster

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Munster

Alzacki francuski ser, który nazwę swą zawdzięcza miastu (bardzo ładnemu zresztą), położonemu w Wogezach. Produkowany jest z mleka krowiego, ma miękki, łatwo topliwy środek i żółto-pomarańczową skórkę. Mówiąc uczciwie - strasznie śmierdzi, ale w smaku jest łagodny i naprawdę bardzo smaczny. Kolor skórki pochodzi stąd, że podczas dojrzewania płucze się ją mieszanką wody z solą i odpowiednią kulturą bakteryjną. Jeśli przy słowie Munster pojawi się jeszcze określenie Géromé, oznacza to, że ser pochodzi z drugiej, lotaryńskiej strony Wogezów, z okolic narciarskiego miasta Gérardmer. Ser może ważyć od pół do półtora kilo i jest wówczas sprzedawany w kawałkach. Z kolei Petit-Munster jest serkiem małym i waży około 120 g. Sprzedaje się także Munstery doprawione kminkiem, tradycyjnym dodatkiem do tego sera.