Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Afrykanskie-paczuszki-rybne

Afrykańskie "pączuszki" rybne

Pochodzące z hiszpańskiej kuchni danie - złote pączuszki z białej ryby i warzyw. Doskonałe na przyjęcie koktajlowe - wówczas należałoby podać jeszcze jakiś sos do maczania, najlepiej ostro-kwaśny.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Zachodnia Afryka

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
filet z okonia (bez skóry)
strąk czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
mała cebula
jajko
200 g mąki
mała paczuszka proszku do pieczenia
pokruszona ostra papryczka
olej do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy, pozbawiamy reszty ości, po czym drobno siekamy (ale siekamy naprawdę, nie przekręcamy przez maszynkę, ani nie miksujemy w malakserze).
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek i gniazdo nasienne. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek i cebulę obieramy i też drobno siekamy.
Mieszamy razem rybę, paprykę, czosnek i cebulę. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę. Dolewamy kubek wody i dodajemy proszek. Wszystko razem starannie mieszamy na gęste ciasto - w razie czego dolewamy jeszcze trochę wody. Solimy do smaku i doprawiamy do smaku ostrą papryką.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni.
Dwiema łyżeczkami formujemy z ciasta wrzecionowate pączuszki i wrzucamy po kilka na gorący olej. Smażymy na złoto-brązowo, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Pączuszki podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024