Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Amerykanska-salatka-z-jajek

Amerykańska sałatka z jajek

Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 jajek
2 łodyżki selera naciowego
2 cebulki dymki
2 ogórki w occie (te na słodko)
1/4 główki sałaty lodowej
1/2 szklanki dobrego gęstego majonezu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
łyżka ostrej musztardy z Dijon
1/2 łyżeczki turmeriku
cayenne do smaku

Opis przyrządzania:
Jajka nakłuwamy, wkładamy do rondelka z zimną wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, gotujemy 5 minut, po czym rondelek przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 10 minut. Po tym czasie wodę odlewamy, a jajka zalewamy zimną wodą i studzimy je w niej. Zimne jajka obieramy ze skorupek i grubo siekamy.
Seler obieramy z "nici", myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Dymki obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Myjemy, osuszamy i siekamy.
Ogórki drobno siekamy.
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Mieszamy razem majonez, śmietanę, musztardę, turmerik i cayenne do smaku. Dodajemy seler, dymkę i ogórki, mieszamy.
Dodajemy jajka i sałatę, starannie mieszamy i solimy do smaku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024