Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Amerykanskie-skrzydelka-z-grilla

Amerykańskie skrzydełka z grilla

Oj, dobra to rzecz, zwłaszcza jeśli komuś nie przeszkadza solidna porcja Tabasco i cayenne. Najsmaczniejsze skrzydełka są pieczone na węglowym grillu, ale jeśli pogoda nie pozwoli, to opiekacz w piekarniku też się nada. Do skrzydełek podajemy oczywiście amerykański dip z niebieskiego sera.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Buffalo

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
400 gramowa puszka siekanych pomidorów we własnym soku
2 łyżki (i więcej) czerwonego sosu Tabasco
1 kg skrzydełek z kurczaka
pieprz cayenne

Opis przyrządzania:
Cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy w prasce. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Cebula powinna zmięknąć. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy pomidory, zwiększamy nieco ogień i dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy Tabasco. Gotowy sos miksujemy na gładką masę w malakserze lub blenderze. Skrzydełka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy końcówki - tę najcieńszą kostkę. Dzielimy każde skrzydełko na 2 części, przecinając je w stawie. Mięso solimy, za przeproszeniem pieprzymy i przyprawiamy szczodrze pieprzem cayenne. Pieczemy skrzydełka na ruszcie przez pół godziny, co jakiś czas odwracając. Po kwadransie pieczenia smarujemy skrzydełka sosem i pieczemy dalej, co jakiś czas dodając trochę sosu. Gotowe skrzydełka mieszamy z pozostałym sosem i podajemy natychmiast, z amerykańskim dipem z niebieskiego sera.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024