Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ananas-pieczony-z-anyzkiem-gwiazdkowym

Ananas pieczony z anyżkiem gwiazdkowym

Świetne zakończenie kolacji w stylu (rozmaicie) azjatyckim. Kulka dobrych lodów kokosowych byłaby tu całkiem na miejscu...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dojrzały świeży ananas
2 czubate łyżki masła
2 anyżki gwiazdkowe
6 łyżek ciemnego brązowego cukru
lody do podania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy grill (opiekacz) w piekarniku. Obcinamy ananasowi liście i podstawę. Stawiamy pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy skórkę z góry na dół. Kroimy ananas pionowo na 4 części, po czym wycinamy zdrewniały środek. Każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 3 części. Układamy paski ananasa na płaskim żaroodpornym półmisku i posypujemy kawałeczkami masła. Leciutko solimy. Anyżek łamiemy na kawałki, posypujemy ananasa. Na koniec posypujemy wszystko równomiernie cukrem i wstawiamy pod opiekacz na 3 minuty. Kawałki ananasa odwracamy i opiekamy przez kolejne 3 minuty lub nieco dłużej, aż owoce będą lekko przyrumienione. Podajemy na gorąco, polane sosem od pieczenia, ewentualnie z kulkami lodów kokosowych, waniliowych lub rumowo-rodzynkowych.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024