Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ananas-z-papryka-duszony

Ananas z papryką (duszony)

Bardzo fajna jarzynka - pyszna i kolorowa. Doskonale pasuje do drobiu, a także do wieprzowiny - hm, kotlety schabowe z jarzynką z ananasa... może nie dla zachowawczego wujka-kapustożercy, ale bardziej skłonni do eksperymentów goście będą zachwyceni.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dojrzały ananas średniej wielkości
2 duże czerwone papryki
cebula
ząbek czosnku
olej z orzeszków ziemnych
1/2 szklanki wywaru warzywnego
listek laurowy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Opis przyrządzania:
Ananas myjemy i osuszamy, odcinamy pióropusz liści i podstawę. Stawiamy owoc pionowo i ostrym nożem, od góry do dołu, ścinamy pasy skórki, po czym kroimy pionowo na 4 części i wycinamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kostkę. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, nasiona i białe membrany, starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez 3-4 minuty, aż zaczną lekko się rumienić. Dodajemy kostki ananasa i paprykę, smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut. Wlewamy wywar, dodajemy listek laurowy i tymianek i dusimy jarzynkę przez 20 minut mniej więcej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy na gorąco lub ciepło, do pieczonego lub smażonego mięsa (lub do krewetek).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024