Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ananasowe-tiramisu-prawie

Ananasowe tiramisu (prawie)

Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
3 jajka
250 g mascarpone
50 g cukru plus 2 łyżki
mielony cynamon
kakao
świeży ananas

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę (tylko żółtą część) na drobnej tarce. Jajka starannie myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Dzielimy na białka i żółtka. Żółtka i 50 g cukru ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel. Dodajemy skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki cynamonu, mieszamy, a potem - nadal mieszając - dodajemy mascarpone. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy z kremem z mascarpone. Krem przekładamy do płaskiego naczynia, posypujemy przez sitko kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ananasowi obcinamy liście i podstawę. Stawiamy owoc pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy skórkę z góry na dół. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Kroimy ananas pionowo na 4 części, po czym wycinamy zdrewniały środek. Każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół, a potem w kawałki o grubości centymetra. Układamy kawałki ananasa pojedynczą warstwa na dużym żaroodpornym półmisku. Posypujemy resztą cukru i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy ananas lekko się przyrumieni, odwracamy kawałki na drugą stronę i przypiekamy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do 6 szklanych pucharków (kieliszków) wkładamy warstwami ananas i krem z mascarpone. Do chwili podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024