Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielska-zupa-pomidorowa-z-chrzanem!

Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!)

Kremowa zupa z "puszkowanych" pomidorów. Do kombinacji chrzanu i pomidorów nie jesteśmy nad Wisłą przyzwyczajeni, ale co szkodzi spróbować?

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
gałązka selera naciowego
łyżka masła
puszka siekanych pomidorów w soku własnym (o wadze 400 g)
łyżka dobrego ketchupu
3 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka
łyżka łagodnego chrzanu ze słoika
4 łyżki kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Gałązkę selera myjemy, obieramy z wąsów i kroimy w plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i seler i smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy, żeby się nie przypalało. Dodajemy pomidory, ketchup i wywar. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans na maleńkim ogniu. Przelewamy zupę do blendera (najlepiej w 2 porcjach). Miksujemy na gładką zupę, jeśli akurat nam się chce, przecieramy dodatkowo pomidorową przez sitko. Jesli nie, wlewamy z powrotem do garnka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Chrzan mieszamy ze śmietanką i dodajemy do zupy. Mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024