Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Arbuz-z-feta-i-grzankami

Arbuz z fetą i grzankami

No co ja poradzę - stęsknił się człowiek za ciepłem, słońcem, latem... Arbuz teraz paskudny, wodnisty, bez smaku, ale podobno kiedyś pogoda się zmieni, owoce najpierw zakwitną, a potem dojrzeją i znów będzie pięknie! I wtedy ten przepisik będzie jak znalazł.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 kromek cienkiej bagietki (najlepiej wczorajszej)
oliwa z oliwek
600g dojrzałego arbuza
200g fety
200 g dobrej surowej szynki
garść listków świeżej bazylii
garść wyłuskanych orzeszków pistacjowych

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Na blaszce układamy kromki bagietki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca. Pieczemy, aż z bagietki zrobią się złote i chrupiące grzanki, czyli jakieś 10 minut (trzeba pilnować!). Wyjmujemy z pieca i studzimy.
W tak zwanym międzyczasie obieramy arbuz ze skórki i pozbawiamy go pestek (chyba że kupiliśmy taki bezpestkowy...), po czym kroimy w nieduże kostki.
Ser feta też kroimy w kostki, a jeśli się kruszy, to rozdrabniamy widelcem.
Na 4 talerzach układamy po 5 grzanek, rozdzielamy sprawiedliwie arbuz, fetę i szynkę - tę ostatnią staramy się ładnie zwinąć w estetyczne porcyjki.
Posypujemy każdą porcję sałatki listkami bazylii, skrapiamy też oliwą i oprószamy czarnym pieprzem prosto z młynka.
Na koniec siekamy grubo orzeszki pistacjowe i dekorujemy nimi talerze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024