Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Austriacki-sos-chrzanowy-zimny

Austriacki sos chrzanowy (zimny)

Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Austria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 grubego korzenia chrzanu
kwaskowate jabłko
2 łyżki octu z jabłek
łyżeczka ostrej musztardy
1/2 szklanki (125 ml) kremowej zimnej śmietanki

Opis przyrządzania:
Chrzan myjemy i obieramy. Ścieramy na drobnej tarce (uwaga na oczy i nos!) i mieszamy z łyżką octu z jabłek. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tej samej tarce. Polewamy resztą octu. Mieszamy razem chrzan, jabłko i musztardę. Dodajemy pół łyżeczki cukru i sól do smaku. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z chrzanem. I sos gotowy!

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024