Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Azjatycka-salatka-z-owocow-morza

Azjatycka sałatka z owoców morza

Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (pół kilo) świeżych muli
300 g ugotowanych krewetek
200 g filetów z łososia
300 g małych ugotowanych kalmarów
3 zielone papryczki chilli
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (ze słoika)
1 1/2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki siekanej świeżej kolendry
cebulka dymka
olej słonecznikowy

Opis przyrządzania:
Mule starannie płuczemy w zimnej wodzie. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. wrzucamy mule i przykrywamy. Gotujemy mule 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą. Zamknięte mule wyrzucamy, z otwartych wyjmujemy mięso (skorupki wyrzucamy). Krewetki obieramy z pancerzyków. Łososia kroimy w paski i wrzucamy na chwilę do wrzącej wody - minuta-dwie wystarczą - i odcedzamy. Kalmary przelewamy zimną wodą, dobrze osączamy. Papryczki chilli czyścimy i kroimy w cienkie krążki. Wkładamy do szklanej miski i dodajemy trawę cytrynową, sos rybny, sok cytrynowy, wyciśnięty w prasce czosnek i kolendrę. Wszystko dobrze mieszamy. Cebulkę dymkę myjemy i kroimy skośnie w plasterki. Do woka wlewamy 2-3 łyżki oleju i rozgrzewamy, aż zacznie dymić. Wrzucamy krewetki, chwilę smażymy, mieszając, po czym dodajemy resztę owoców morza (łososia na końcu, bo najdelikatniejszy). Mieszamy, aż się wszystko zagrzeje i przekładamy do miski z sosem. Delikatnie mieszamy, z wierzchu posypujemy dymką. Podajemy na ciepło lub czekamy, aż zupełnie wystygnie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024