Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bagna-cauda-czyli-sos-piemoncki

Bagna cauda czyli sos piemoncki

Ostry i słony sos z Piedmontu. Naczynie z gorącym sosem stawiamy na stole na podgrzewaczu, zaś obok - stos surowych warzyw pokrojonych w kawałki i chrupiącą bułkę. Każdy bierze, co chce i macza w sosie, zagryzając bułeczką.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy-Piemont

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
60 g masła
5 ząbków czosnku
150 g anchois
100 ml oliwy z oliwek
rozmaite surowe warzywa do maczania (rzodkiewki
surowy kalafior
papryka
cykoria itp)

Opis przyrządzania:
W małym naczynku do fondue (lub innym, które można potem postawić na podgrzewaczu) rozpuszczamy masło. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Anchois drobno kroimy. Do rozpuszczonego masła dodajemy czosnek i bardzo delikatnie podgrzewamy - masło nie powinno się zagotować. Kiedy czosnek będzie przezroczysty, dodajemy oliwę i anchois i podgrzewamy dalej, aż rybki się rozpuszczą i sos będzie miał kremową konsystencję. Stawiamy naczynie na podgrzewaczu i podajemy na stół. W sosie maczamy rozmaite surowe warzywa. Podajemy także świeżą bagietkę.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024