Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Baklazany-zapiekane-z-cebula-i-pomidorami

Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami

Lżejsza wersja słynnej włoskiej potrawy melanzane alla parmigiana. Zapiekankę podajemy gorącą lub letnią, zależnie od nastroju i temperatury powietrza.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spory bakłażan (pokrojony na 12 plastrów)
12 plasterków cebuli
12 plastrów pomidora
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól
zioła prowansalskie

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Plastry bakłażana solimy i smażymy na rumiano w kilku łyżkach rozgrzanej oliwy. Osączamy na papierowym ręczniku.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, po czym układamy w nim na przemian bakłażany, cebulę i pomidory, posypując ziołami prowansalskimi.
Całość solimy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut do godziny, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024