Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Baklazany-zapiekane-z-mozarella

Bakłażany zapiekane z mozarellą

Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ładne bakłażany
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
250 g dobrej mozarelli
pęczek świeżej bazylii
2 jajka

Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy i pozbawiamy ogonków. Kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Każdy plaster lekko solimy i wkładamy wszystkie razem do durszlaka. Odstawiamy na godzinę, by straciły trochę wody. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mozarellę kroimy w plastry. Bazylię płuczemy, obrywamy listki i grubo je siekamy. Plastry bakłażanów osuszamy w ściereczce lub papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wkładamy plastry bakłażana pojedynczą warstwą. Smażymy na dośc dużym ogniu na rumiano (z obu stron). Wszystkie plastry nie zmieszczą się za jednym razem, powtarzamy więc tę operację, dolewając oliwę, aż wszystkie plastry będą usmażone. W ładnym żaroodpornym naczyniu układamy naprzemiennie warstwę bakłażanów i warstwę mozarelli (na wierzchu powinien być ser). Przesypujemy czosnkiem i bazylią, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Jajka ubijamy widelcem na jednolitą masę, polewamy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny, czyli 30 minut. Podajemy z pilawem z ryżu lub tabouleh i jakąś sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024