Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Baklazany-zapiekane-z-wolowina

Bakłażany zapiekane z wołowiną

Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Egipt

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 sporych bakłażanów
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
6 szalotek
czerwona papryka
500 g mielonej wołowiny
3 goździki
150 ml białego wina

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Bakłażany myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy plastry bakłażanów pojedynczą warstwą i smażymy z obu stron na złoty kolor. W ten sposób smażymy wszystkie bakłażany, dolewając sukcesywnie oliwę. Czosnek i szalotki obieramy i drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy ogonka i pestek, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek, cebulę i paprykę mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy goździki. Na patelni po bakłażanach rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy mięso i smażymy, mieszając, przez 5 minut. W dość głębokim naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie warstwy bakłażanów i mięsa - na wierzchu powinny być bakłażany. Polewamy białym winem. Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 3 kwadranse i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024