Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Banany-pieczone-z-rumem

Banany pieczone z rumem

Banany na ciepło to zupełnie inne owoce, niż te na surowo. Rozgrzewający zimowy deser.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Ameryka Środkowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe banany
4 strąki wanilii
4 łyżeczki ciemnego dobrego rumu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nacinamy skórkę na bananach wzdłuż na całej długości tak, by było widać miąższ. Strąki wanilii kroimy wzdłuż na pół i wciskamy w miąższ bananów. Każdy nadziany wanilią banan zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na żaroodpornym półmisku i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do pół godziny - skórka bananów powinna być czarna, a miąższ miękki. Wyjmujemy banany z piekarnika i odwijamy folię. Do środka wlewamy rum i podajemy po kwadransie, bo najlepsze są na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024