Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Banany-po-kreolsku

Banany po kreolsku

Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dość twarde banany
2 łyżki masła
50 g cukru trzcinowego
2 limetki
50 ml białego rumu

Opis przyrządzania:
Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół w poprzek, a potem na pół wzdłuż. Patelnię teflonową stawiamy na sporym ogniu i wkładamy masło. Kiedy będzie gorące, wkładamy banany i rumienimy z obu stron. Posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuści i zacznie zmieniać w karmel. W tym czasie szorujemy limetki w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej ścinamy skórkę w długich cienkich paskach (specjalnym nożykiem do cytrusów), z obu wyciskamy sok. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, czyli przybierać złotą barwę, wlewamy sok z limetek i rum. Gotujemy, nie mieszając, a potrząsając patelnią, jakieś 2-3 minuty - cukier powinien rozpuścic się w soku i rumie, a sos lekko zgęstnieć. Banany ostrożnie przekładamy na 4 talerze, polewamy sosem i dekorujemy paskami limetkowej skórki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024