Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Befsztyki-z-oliwkami

Befsztyki z oliwkami

Dobrze przyprawione befsztyki z polędwicy wołowej, dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Niezłym dodatkiem mogą być pieczone kartofelki i połówki grillowanych cebul.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g polędwicy wołowej z szerszego końca
20 czarnych oliwek z pestką
łyżka kaparów
3 gałązki świeżego tymianku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Z mięsa zdejmujemy resztki tłuszczu, odcinamy błony i ścięgna. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w poprzek włókien na 4 befsztyki. Plastry mięsa układamy w płaskim szklanym naczyniu. Ostrym nożem odcinamy oliwki od pestek i siekamy wraz z kaparami i listkami tymianku. Mieszamy z 3 łyżkami oliwy oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Marynatą polewamy mięso. Odstawiamy befsztyki na pół godziny w chłodne miejsce - w tym czasie raz czy dwa mięso przewracamy. Grillową patelnię stawiamy na dużym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, kładziemy osączone z marynaty mięso i pieczemy po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od upodobań w kwestii krwistości befsztyków. W tym czasie podgrzewamy marynatę na małej patelence, aż będzie bardzo gorąca. Gotowe befsztyki przekładamy na ogrzane talerze, lekko solimy i polewamy marynatą. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024