Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bezproblemowy-krem-brulee

Bezproblemowy krem brulee

Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki (pół litra) kremowej śmietanki
8 żółtek lub 3 całe jajka
100 g (pół szklanki) cukru plus 4 łyżki do zrobienia karmelu
2 laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej (nie olejku!)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Śmietankę wlewamy do garnka - takiego, który nie przypala mleka - i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy niemal do wrzenia, czyli do momentu, kiedy po brzegach zaczną pojawiać się bąbelki, ale całość nie będzie się jeszcze gotować. Zdejmujemy z ognia.
Do miski wbijamy żółtka (albo całe jajka - do wyboru), dodajemy 100 g cukru i ukręcamy drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się wymieszają. Stopniowo dolewamy gorącą śmietankę, cały czas mieszając.
Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne, lepkie ziarenka. Dodajemy je do kremu i raz jeszcze mieszamy. Jeśli nie mamy wanilii, dodajemy esencję waniliową.
Rozlewamy krem do 6-8 płaskich żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Wokół miseczek wlewamy wrzącą wodę - tyle, by sięgała do 3/4 wysokości miseczek.
Pieczemy przez godzinę do półtorej - krem powinien być lekko ścięty, tylko na samym środku ma prawo być trochę wilgotny; zastygnie w miarę stygnięcia.
Foremki wyjmujemy, krem studzimy zupełnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - musi być naprawdę zimny.
Tuż przed podaniem powierzchnię kremu pokrywamy równomiernie cienką warstwą cukru (te pozostałe 4 łyżki). Wstawiamy miseczki pod bardzo gorący opiekacz i szybko karmelizujemy. Pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Możemy także skarmelizować cukier przy pomocy ręcznego kuchennego palnika gazowego (blow torch). Wówczas dobrze jest spryskać leciutko cukier wodą (ze spryskiwacza do kwiatów, na przykład) - łatwiej zrobi się karmel.
Gdy karmel zastygnie, podajemy krem na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024