Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biala-Dama-z-klementynkami

Biała Dama z klementynkami

Biała Dama, czyli Dame Blanche, to sztandarowy deser lodowy Belgii. Dama ta naprawdę nie jest wcale monochromatyczna, gdyż jej waniliową biel spowija czarny szal czekoladowego sosu. Wersja z klementynkami jest zdecydowanie wieczorowa...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 klementynki
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki likieru mandarynkowego (Mandarine Mapoleon) lub pomarańczowego
100 ml kremowej śmietanki
100 g czarnej czekolady
8 kulek lodów waniliowych

Opis przyrządzania:
Klementynki myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Wkładamy do miski, posypujemy cukrem i polewamy likierem. Zostawiamy w spokoju na czas przygotowania sosu. Śmietankę wlewamy do małego rondelka, wrzucamy czekoladę, połamaną na kawałki i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści i sos będzie miał gładką konsystencję, zdejmujemy rondelek z ognia. Na ogniu stawiamy natomiast dużą patelnię i dobrze rozgrzewamy. Klementynki odcedzamy z zalewy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy cząstki klementynek i szybko karmelizujemy je z obu stron. Do pucharków lub na talerzyki nakładamy po 2 kulki waniliowych lodów i polewamy łyżką zalewy z klementynek. Rozkładamy sprawiedliwie skarmelizowane owoce i na koniec polewamy wszystko ciepłym sosem czekoladowym. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024