Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biala-fasola-z-czosnkowym-kremem

Biała fasola z czosnkowym kremem

Mocno czosnkowe ragout ze świeżej białej fasoli - doskonałe z ziemniaczanym piure lub chrupiącą bułką. Do tego pomidory z cebulką i papryką i kieliszek czerwonego wina.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g świeżej białej wyłuskanej fasoli
gałązka natki
gałązka świeżego tymianku
listek laurowy
główka czosnku
cebula
oliwa z oliwek
świeży majeranek

Opis przyrządzania:
Fasolę płuczemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, odcedzamy fasolę na sicie i wkładamy z powrotem do garnka. Natkę, tymianek i listek laurowy związujemy białą nicią i wkładamy do garnka z fasolą. Zalewamy znów zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około pół godziny (30 minut), aż fasola będzie miękka, co oczywiście zależy od gatunku i stanu świeżości tejże. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę z łusek i drobno siekamy. Wkładamy do garnuszka, dolewamy 100 ml wody i 2 łyżki oliwy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn niemal całkowicie wyparuje. Ręcznym mikserem rozbijamy czosnek z cebulą na piure, dodając w trakcie miksowania 4 łyżki oliwy. Kiedy masa będzie gładka, dolewamy po trochu wodę, w której gotowała się fasola - kilka łyżek wystarczy, sos powinien mieć kremową konsystencję. Odcedzamy fasolę i mieszamy delikatnie z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy na małym ogniu i posypujemy listkami świeżego majeranku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024