Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bliskowschodnia-zupa-z-bobu

Bliskowschodnia zupa z bobu

Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) świeżego bobu
500 g (1/2 kg) młodych ziemniaków
3 młode marchewki
3 łodyżki selera naciowego
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka nasion kolendry
10 gałązek świeżej kolendry
gałązka bazylii
2 łyżki harissy

Opis przyrządzania:
Bób obieramy z jasnozielonej skórki. Ziemniaki i marchewki skrobiemy i starannie płuczemy. Kroimy w kostkę. Seler myjemy, obieramy z wąsów i drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy nasiona kolendry i smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy seler, cebulę i czosnek i smażymy, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Dodajemy bób, ziemniaki i marchewkę. Wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody, dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy. Gotujemy zupę przez 25 minut. Kolendrę i bazylię płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Harissę mieszamy z łyżką oliwy. Gotową zupę posypujemy ziołami, zaś harissę stawiamy na stole w miseczce, żeby każdy mógł sobie zupę doprawić zgodnie ze swą wytrzymałością i upodobaniami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024