Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Blyskawiczna-cukinia

Błyskawiczna cukinia

Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki orzeszków piniowych
8 małych cukinii
oliwa z oliwek
cytryna
pęczek bazylii

Opis przyrządzania:
Orzeszki piniowe wsypujemy na małą patelenkę. Prażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliły. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Na sporej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy. Na gorącą wrzucamy cukinię i smażymy, mieszając od czasu do czasu, na sporym ogniu, aż zacznie się rumienić. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i nożykiem do cytrusów ścinamy długie, cienkie paski skórki. Bazylię myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Usmażoną cukinię odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, solimy i przekładamy na talerze. Posypujemy orzeszkami piniowymi, skórką cytrynową i listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024