Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bob-z-sherry

Bób z sherry

Bób przyrządzony w ten sposób możemy podać na przystawkę (z grzaneczką z serem), jako małe danko (tapa), dodatek do mięsa (świetny z kiełbaskami) lub jako sałatkę. Jeden prosty przepis, a tyle możliwości!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 średnie słodkie cebule
8 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
3/4 kg (750 g) bobu
10 łyżek półwytrawnego sherry
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Dorzucamy ziarna bobu (jeśli ktoś ma czas, może obrać bób ze skórki, ale nie jest to konieczne), dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy i dusimy bób 5 minut. Dolewamy sherry, dodajemy trochę siekanej natki i dusimy warzywa dalsze 5 minut, aż bób będzie miękki. Ewentualnie solimy jeszcze do smaku i podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024