Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bob-ze-szczypiorkiem

Bób ze szczypiorkiem

Świetna jarzynka z kremowym sosem i świeżym szczypiorkiem. Dobry dodatek do ryby, ale mnie najbardziej smakuje z cielęcym sznycelkiem...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) świeżego bobu
2 czubate łyżki masła
cytryna
100 ml wywaru warzywnego
mały pęczek szczypiorku
2 surowe żółtka
100 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Wrzucamy bób i gotujemy do niemal miękkości - jeśli bób jest naprawdę młody i drobny, to 5 minut wystarczy. Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a gdy ostygnie, zdejmujemy jasnozieloną skórkę. Na sporej patelni roztapiamy masło na małym ogniu, wrzucamy bób, mieszamy, lekko solimy i trzymamy na maleńkim ogniu. Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko. Mieszamy z wywarem warzywnym, wlewamy do garnuszka i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. W tym czasie płuczemy i osuszamy szczypiorek, po czym drobno go siekamy. Bardzo dokładnie mieszamy żółtka i śmietankę. Dolewamy zredukowany wywar, przelewamy z powrotem do garnuszka i podgrzewamy przez kilka minut na naprawdę maleńkim ogniu. Cały czas mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek i mieszamy. Bób przekładamy na ogrzany półmisek, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024