Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brokuly-z-orzechami

Brokuły z orzechami

Smaczny dodatek do drobiu lub pieczonej ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
600 g brokułów
pęczek bazylii
50 g parmezanu

Opis przyrządzania:
Orzechy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy w spokoju, aż wystygną. Odcedzamy i zdejmujemy cienką, gorzkawą skórkę. Kilka orzechów odkładamy do dekoracji, resztę wrzucamy do malaksera. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Brokuły dzielimy na różyczki, odcinając grubą łodygę. Różyczki płuczemy na sicie i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brokuły i gotujemy 5-10 minut - tak, żeby były al dente. W międzyczasie płuczemy bazylię, obrywamy listki i wrzucamy je do malaksera. Parmezan kroimy w kawałki i też wrzucamy do malaksera. Miksujemy wszystko razem, aż składniki będą dobrze pposiekane. Dolewamy łyżkę wody (z garnka, w którym gotują się brokuły) i miksujemy jeszcze chwilę, aż sos będzie miał konsystencję pesto. Dodajemy sporo pieprzu i ewentualnie nieco soli do smaku. Ugotowane brokuły odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą. Starannie osączamy i polewamy sosem. Podajemy na letnio.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024