Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brukselka-w-smietanie

Brukselka w śmietanie

Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg drobnej brukselki
2 łyżki masła
garść orzeszków piniowych
1/2 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego 1/2 szklanki gęstej kremowej śmietanki
1/2 pęczka szczypiorku

Opis przyrządzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy u podstawy. Płuczemy, osuszamy i każdą kroimy pionowo na pół. Na dużej ciężkiej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy orzeszki piniowe i smażymy je na złoto - pilnujemy, bo nic tak się nie przypala, jak one właśnie. Złote odkładamy na bok, a na tę samą patelnię dokładamy drugą łyżkę masła i porządnie rozgrzewamy. Wrzucamy brukselkę. Smażymy kilka minut, mieszając, aż kapustki pokryją się masłem. Wlewamy wywar, patelnię przykrywamy i dusimy brukselkę, aż zmięknie, ale musi być al dente! Dolewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia, po czym wsypujemy połowę orzeszków piniowych i posiekany szczypiorek. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Przekładamy brukselkę do ładnej miski i posypujemy resztą orzeszków.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024