Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bruschetta-z-bobem

Bruschetta z bobem

Młody bób i ser pecorino to zestaw absolutnie klasyczny w Toskanii czy Umbrii. Grzanki z bobem i serem są świetną pogryzką do włoskiego wina - kolor obojętny.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8-12 crostini (patrz przepis)
400 g bobu
oliwa z oliwek
3 gałązki świeżej mięty
garść świeżo startego sera pecorino
płatki sera pecorino do posypania

Opis przyrządzania:
Robimy crostini (patrz przepis). Bób wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy i gotujemy 5-10 minut, w zależności od wielkości i wieku ziaren, aż będzie niemal miękki. Przelewamy zimną wodą i zdejmujemy z ziaren skórkę. Bób rozgniatamy widelcem, dodając trochę oliwy. Z mięty obieramy listki i drobno je siekamy. Dodajemy do bobu. Dosypujemy starty ser, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem z młynka (dużo). Pastą z bobu smarujemy gorące grzanki. Ozdabiamy płatkami pecorino i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024