Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bucatini-z-rozowym-sosem

Bucatini z różowym sosem

Przyjemny makaron z sosem ze świeżych pomidorów i koziego twarożku - chętni do eksperymentowania mogą zastąpić kozi serek świeżą bryndzą; może to być całkiem niezłe.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g dojrzałych pomidorów
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
suszone oregano
400 g bucatini
200 g koziego twarożku
łyżka masła
świeżo starty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Pomidory wrzucamy na minutę do wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy horyzontalnie na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. wrzucamy czosnek i chwilkę smażymy, po czym dodajemy pomidory, trochę oregano (do smaku) oraz sól i pieprz (też do smaku). Mieszamy i gotujemy 20 minut na nie za dużym ogniu. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" bucatini i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos pomidorowy przekładamy do malaksera lub blendera, dodajemy twarożek i miksujemy razem na gładki, różowy sos. Przelewamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy, a tuż przed podaniem dodajemy masło. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast, z tartym parmezanem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024