Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bucatini-z-tunczykiem-i-czerwona-cebula

Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą

Smaczny i bezproblemowy makaron z tuńczykiem z puszki, zaostrzony przyjemnie cytryną i cebulką. Koperek jest nieortodoksyjny, ale dodaje smaku i ładnie wygląda.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g bucatini
400 g tuńczyka w sosie własnym (2 puszki)
2 czerwone cebule
2 cytryny
oliwa z oliwek
pęczek koperku

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i wkładamy do dużej miski.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Solimy i gnieciemy chwilę w rękach, żeby cebula zmiękła i zwiotczała. Dodajemy do tuńczyka.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach i dodajemy do tuńczyka. Sok wyciskamy i też dodajemy do tuńczyka. Wlewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i dodajemy sporo pieprzu prosto z młynka. Wszystko starannie mieszamy.
Koperek myjemy i rwiemy na piórka.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski z tuńczykiem. Dodajemy koperek i mieszamy, po czym natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024