Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Buraczki-z-pomaranczami

Buraczki z pomarańczami

Poczciwe buraczki w nowej odsłonie - w sosie pomarańczowym z migdałami. Pasują doskonale do polędwicy wołowej, do pieczonego rostbefu, do domowych hamburgerów nawet, choć niezłe są także do kaczki lub grillowanej piersi z kurczaka.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) buraków
2-3 pomarańcze
cytryna
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła

Opis przyrządzania:
Buraki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem, stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości, czyli jakąś godzinkę. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy w zgrabną kostkę.
W tym czasie szorujemy pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie, wycieramy.
Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki z pomarańczy (tylko wierzchniej warstwy!), żeby wyszła pełna łyżka. Wyciskamy sok z pomarańczy - powinniśmy mieć 3/4 szklanki.
Migdały wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu i prażymy, mieszając, aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczane kostki. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy skórkę z pomarańczy, sok, nieco soli i pieprzu do smaku. Wciskamy trochę soku z cytryny i gotujemy jarzynkę mały kwadransik, aż sos się zredukuje do konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Przekładamy buraczki na półmisek i posypujemy zrumienionymi migdałami.
Podajemy niekoniecznie na bardzo gorąco - raczej na ciepło, wówczas uwydatni się cała słodycz buraczków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024