Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Burgery-z-kurczaka-z-jablkiem

Burgery z kurczaka z jabłkiem

Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład Kreolska surówka z kapusty lub Sałatka Waldorf (jeszcze więcej jabłek!).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała czerwona cebula
2 cienkie plasterki boczku
500 g (1/2 kg) ciemnego mięsa z kurczaka (udka bez kości i skóry)
gałązka świeżej szałwii
2 jabłka (np. Granny Smith)
1/2 małej główki sałaty lodowej
2 łyżki dobrego majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (tureckiego lub greckiego)
łyżka gruboziarnistej słodkiej musztardy
4 bułki do hamburgerów

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy będzie gorąca, wkładamy boczek i smażymy na chrupko.
Usmażony boczek zdejmujemy z patelni, a na tłuszcz, który się wytopił, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli i zdejmujemy z ognia.
Wystudzony boczek kruszymy na kawałki.
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki, po czym przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze (osobiście wolę pierwszy sposób).
Szałwię myjemy i osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy.
Mieszamy razem mielone mięso, cebulkę, boczek i szałwię, doprawiamy do smaku sola i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Z dobrze wymieszanej masy formujemy 4 okrągłe kotleciki, o grubości - powiedzmy - półtora cm.
Jabłka myjemy, obieramy i - przy pomocy specjalnego nożyka - pozbawiamy gniazd nasiennych. Każde jabłko kroimy horyzontalnie na 8 plastrów możliwie równej grubości.
Sałatę myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Mieszamy majonez z jogurtem i musztardą, ewentualnie solimy do smaku.
Teraz tak: możemy ugrillować burgery, jabłka i bułki na grillu ogrodowym (najpraktyczniej, bo wszystko się zmieści, ale nie zawsze pogoda pozwala). Możemy upiec je w piekarniku pod górnym opiekaczem. Możemy wreszcie usmażyć wszystko na patelni grillowej, ale wtedy trzeba będzie robić to partiami, najpierw jabłka (trzymamy potem w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły), potem burgery. Tak czy owak burgery grillujemy po 5 minut z każdej strony - powinny być apetycznie rumiane. Jabłka pieczemy krócej, minutę-dwie z każdej strony.
Kiedy mamy już upieczone mięso i jabłka, przypiekamy lekko bułki, oczywiście po przeciętej stronie.
Na spód każdej bułki kładziemy 2 plasterki jabłka. Na jabłkach - trochę poszatkowanej sałaty, solimy. Teraz burger, na mięso łyżka sosu majonezowego i pozostałe plasterki jabłka. Przykrywamy górną połówką bułki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024