Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Calissons-z-Aix-en-Provence

Calissons z Aix-en-Provence

Przesłodkie cukiereczki z Prowansji. Ta wersja jest pomarańczowo-migdałowa, ale spotyka się też calissons z kandyzowanego melona, popularnego na południu Francji.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
300 g obranych migdałów
2 łyżki miodu akacjowego
papier ryżowy
3 białka
300 g cukru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 125 stopni.
Osączoną z syropu skórkę, migdały i miód wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie gładką masę.
Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia, a potem papierem ryżowym. Na papierze ryżowym rozsmarowujemy masę migdałowo-pomarańczową - powinna mieć grubość 1 cm.
Białka ubijamy z cukrem na gęstą masę i rozsmarowujemy na masie migdałowo-pomarańczowej.
Wstawiamy blachę do piekarnika na kilka minut, aż białko na wierzchu obeschnie, ale się nie zarumieni.
Odstawiamy calissons do wystygnięcia, po czym kroimy ostrym, zamoczonym w gorącej wodzie nożem na kawałeczki w kształcie wydłużonych rombów.
Przechowujemy w szczelnym pudełku, przekładając każdą warstwę papierem do pieczenia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024